‘INSPIRE’ – EXCLUSIVE ARTIST INTERVIEW: BYCIEL WATSAAM

Excellence. Singer-songwriter. Wijs. Gospel. Inspirational Motivator. Gadu Ana. Authentiek. Echtgenoot. Entrepreneur. Duurzaamheid. Focus. Jurist. Gepassioneerd. Leider. SU Music Award voor Beste Gospel Artiest 2017.

‘Ik ben niet in de ideale situatie opgegroeid. De kans dat je in de criminaliteit kon belanden, als je kwam waar ik vandaan kom, was heel groot. Maar vanaf ik klein ben, heb ik het gevoel gehad, ‘Is er niet meer dan dit?’ Ik was altijd anders. Ik wilde altijd meer dan de rest.’

Byciel Watsaam, inmiddels een succesvolle singer-songwriter en jurist, vertelt dat dit gevoel van ‘niet behoren’ zijn denken veranderde. Doordat hij er niet bij hoorde, ontstond er ruimte voor hem om anders te gaan denken. Hij geloofde dat het mogelijk was om meer te zijn dan zijn omgeving hem deed geloven. Dit geloof was ergens in geworteld. ‘Ik ben opgevoed met God als mijn vader. Door de situaties en omstandigheden heen, heb ik een relatie opgebouwd met God.’

‘Gadu Ana is gewoon Gods hand die me geleid heeft. Ik heb mijn album niet zo genoemd, omdat het een mooie titel is, maar omdat het de waarheid voor mijn leven is’, vertelt de kersverse winnaar van de SU Music Award voor Beste Gospel Artiest 2017.

img_7857

Byciel leeft zijn leven en zijn waarheid zo eerlijk mogelijk en dit komt dan ook tot uiting in zijn muziek. ‘Ik heb altijd een band met wat ik zing en wat ik zeg. Ik ben dezelfde persoon, zowel privé als publiek, heb mijn hart op mijn tong en dan krijg je al snel een idee van wie ik ben.’ Laten zien wie je bent en waar je doorheen gaat is een unieke manier van zijn in een wereld waar men zich liever niet kwetsbaar opstelt en hierover zegt Byciel: ‘Het is superkwetsbaar. Ik moet zuiver zijn qua ziel, qua motieven, qua liefde. We zijn vaak zo sterk, dat we vergeten dat we mens zijn. Ik heb geleerd me kwetsbaar op te stellen, omdat kwetsbaar zijn, mens zijn is.’

‘Ik maak daarom geen muziek, ik connect met mensen.’ Doordat hij zichzelf als mens openstelt en zowel de mooie kanten als de struggles van het leven durft te laten zien, is de respons op zijn muziek dan ook overweldigend. ‘Ik heb reacties van mensen gehad, verschillende landen, verschillende culturen.’ En hoewel ze niet persé verstaan wat hij zingt, omdat Byciel voornamelijk in het Aucaans zingt – hoewel hij ook in meerdere talen schrijft en zingt –, connecten ze met zijn muziek. Zo ook de Vice President van de Republiek Suriname. De inspirational singer vertelt: ‘Ik had ergens gezongen en de Vice President vroeg me op kantoor langs te komen. Ik ben bij hem langs geweest en hij zei: ‘Ik verstond niet wat je zei, maar mijn ziel kon het verstaan.’ Byciel vervolgt: ‘Hij is een spiritueel mens en zij gaan het voelen. Want mijn muziek spreekt tot de ziel. Het maakt niet uit dat je het niet verstaat, ik wil dat je het voelt. Ik focus op de energie. Mensen verstaan me niet, maar ze voelen me.’

Dit is dan ook zijn motivatie om muziek te maken. ‘Ik doe wat ik doe, vanwege mijn liefde voor de mens. Ik hou van God en ik hou van mensen.’ Maar motivatie alleen is niet voldoende. De volgende stap is hoe hetgeen je motiveert, waar te maken. De ‘Mi Lampe’ zanger vertelt: ‘Verandering begint bij mindset. Ik heb me afgevraagd, wie wil ik bereiken, wat wil ik bereiken en waarom? En dan doe ik dat met excellence. Je motivatie moet groter zijn dan wat je om je heen ziet. In het proces van excellence moet je ook mensen hebben met dezelfde gedachte. Mensen met dezelfde mindset, hebben ook een hart ervoor. En je zal merken dat wat je doet, automatisch mensen met hetzelfde denken aantrekt. En deze mindset van excellence gebruik ik om mijn boodschap kracht bij te zetten.’

Byciel vertelt dat hij zijn talent inzet op de meest excellente manier, zodat hij kan overbrengen wat hij echt wilt zeggen. Zijn boodschap is er een van liefde. Liefde, blijdschap, hoop en vrede. Van samenkomen en samenwerken. Een boodschap van nooit opgeven en blijven doorzetten. Zoals hij het zo lyrisch omschrijft: ‘Talent is de muziek, de boodschap is het lied zelf. En ik ben geobsedeerd door de boodschap van liefde.’ De liefde is een onderwerp waarover hij niet uitgepraat raakt; zijn liefde voor God, zijn vrouw, zijn muziek, zijn team.

img_7859

Om een sterke boodschap te hebben en behouden moet je gefocust zijn. ‘Ik blijf echt bij mijn boodschap. Daarom is niet elke kans een kans. Je moet jezelf leren kennen voor faam.’ En in een paar korte zinnen, waarin zoveel wijsheid zit, zegt hij: ‘Ik bepaal hoeveel macht ik geef aan anderen. Ik weiger me jaloers te laten maken, te haten, te laten opjagen, etc. Ik trek fouten niet naar mezelf toe, maar scheid de rollen die ik vervul van wie ik ben en ik stop niet bij acceptatie, ik stop wanneer ik geen inspiratie meer heb.’

Dit weten wie je bent, waarom je doet wat je doet en je focus om het te realiseren, maken dat je gaat beïnvloeden. Zoals hij zo mooi omschrijft: ‘Dat je beïnvloedt, betekent dat je afwijkt van bestaande systemen. In gospel is er een plafond dat ik wil doorbreken. Ondanks dat we in aanraking komen met muziek van een ander niveau, willen we daar niet komen. Dat de systemen er niet naar zijn en de middelen er niet persé zijn, betekent niet dat we niet het beste uit onszelf kunnen halen. Ik weiger om een comfortzone te hebben. Zoek je strijd op, alleen dan ga je groeien.’

Byciel wil laten zien dat excellence mogelijk is. Daarin neemt hij dan ook een voortrekkersrol. Over deze rol zegt hij: ‘Leiderschap is geen positie, het is een verantwoordelijkheid.’ Een verantwoordelijkheid die Byciel met liefde neemt, omdat het gaat om de toekomst. ‘Surinamers hebben individueel succes, maar wanneer gaan we groeien als samenleving?’, aldus Byciel. Hij gelooft in de kracht van verbinden en samenwerken en het neerzetten van een basis van excellence en duurzaamheid, waarop jongere generaties kunnen voortbouwen.

img_7834-1


Het debuutalbum van Byciel Watsaam is nu uit. Het is getiteld ‘Gadu Ana’, met negen adembenemende tracks waar onder andere gastoptredens op staan van de welbekende Emanuel Sanvisi en Lycintha Watsaam- Winters.

 Gadu Ana is verkrijgbaar op:
iTunes:
http://apple.co/2pezx2d
Spotify:
http://spoti.fi/2pKaR5k
Deezer:
http://bit.ly/2qJYRiJ
Google Play:
http://bit.ly/2p5AmiT

Hij is de winnaar van de beste Gospel Artiest van 2017. In 2018 volgt meer nieuwe muziek.

Wil je meer over hem weten:
Facebookpage: facebook.com/Byciel/
Instagram: instagram.com/Byciel
Soundcloud: soundcloud.com/bijciel-watsaam
Youtube: byciel watsaam